Schaarwagen

Een schaarwagen – ook wel baarwagen genoemd- wordt gebruikt om mensen in hun kist naar de laatste rustplaats te begeleiden. Noem het maar een rijdende baar, die het tillen van de kist niet altijd meer noodzakelijk maakt. De schaarwagens zijn robuust en ook geschikt voor de ondergrond van een begraafplaats. De schaarwagen is zo geconstrueerd dat ie licht in gebruik is, maar aan de andere kant stevig genoeg en voldoende veilig is.

Vier handgrepen

Doorgaans hebben de baarwagens vier handgrepen. De bandjes onder de schaarwagen kunnen klein (125 millimeter) en groot (200 millimeter) zijn. De grote banden zijn handiger voor gebruik buiten, omdat dikkere banden nou eenmaal gemakkelijk met drempels en andere obstakels omgaan. Neem alleen kleine bandjes als je zeker weet dat je met de schaarwagen binnen blijft en er binnen amper drempels of andere obstakels zijn.

Gemakkelijk in te klappen en licht van gewicht

De schaarwagen is van aluminium van topkwaliteit en is daarom heel licht in gebruik. Bovendien kunnen de wielen zwenken en zijn ze afzonderlijk te blokkeren. Baarwagens kun je heel handig inklappen waardoor je zo ook nog eens gemakkelijk in de auto vervoert. Kun je helemaal alleen vanwege dus het lichte gewicht en omdat ze in vrijwel alle auto’s passen als je ze inklapt. De baarwagens zijn over het algemeen in slechts een beperkt aantal kleuren beschikbaar, waarvan zilver en brons kleuren zijn die je het meest ziet.

Steeds meer accessoires en kleuren

Je kunt een schaarwagen zo uitbundig optuigen als je zelf wenst. Bij een bedrijf in uitvaartbenodigdheden zijn tegenwoordig allerlei accessoires beschikbaar. Zo heb je onder meer draperieën en klittenbandrokken in diverse kleuren die je bij de schaar- of baarwagens kunt gebruiken. Dat is vooral een kwestie van smaak en sterk afhankelijk van hoe de overledene zelf was. Er komen overigens wel steeds meer accessoires op de markt, zoals het de verwachting is dat ook het aantal kleuren van de schaarwagens verder uitgebreid zal worden.

De schaarwagens hebben amper onderhoud nodig

De baarwagens zijn onderhoudsarm. Eenmaal in je bezit heb je er amper nog omkijken naar. Met deze wagen die je op meer en meer begrafenissen tegenkomt kun je jarenlang vooruit. De wagens maken dat het tillen van de kist niet altijd meer noodzakelijk is omdat de overledene nu naar de laatste rustplaats gerold kan worden. Dit kan wel verricht worden door de mensen die hem dierbaar waren, zoals die ook vaak de kist tillen.

Meer over deze wagens vind je hier