Wat houdt zoekmachine optimalisatie in?

Zoekmachine optimalisatie staat ook wel bekend als SEO. Door je webpagina’s helemaal te optimaliseren komen deze hoger in zoekresultaten te staan van zoekmachines zoals google. Zoekmachine optimalisatie is gericht op het verbeteren van je positie op de ranglijst in zoekmachines.

Google’s algoritme

Google heeft en bepaald algoritme dat de ranglijst van de zoekresultaten bepaald. Het algoritme van Google is zeer geheim, maar jarenlange ervaring in zoekmachine optimalisatie heeft ervoor gezorgd dat er een vrij goed idee over de belangrijkste factoren is gevormd. Het algoritme van Google kan in twee categorieën worden onderverdeeld:

On-page factoren

De On-page factoren voor zoekmachine optimalisatie zijn alle dingen die je zelf kunt beïnvloeden vanuit de daadwerkelijke website. Dit zijn technische factoren, zoals de kwaliteit van je code en de sitesnelheid. Maar ook inhoudelijke aspecten, zoals de structuur van de website of de kwaliteit van de kopie van je website.Zoekmachine optimalisatie

Off-page factoren

Er zijn ook nog off-page factoren voor zoekmachine optimalisatie. Deze factoren omvatten links van andere website, aandacht van social media en andere marketingactiviteiten buiten je eigen website. Het belangrijkste van deze factoren is hoeveel links er naar je site wijzen en hoe goed de kwaliteit hiervan is. Hoe meer relevante websites van hoge kwaliteit naar je website linken, hoe hoger je in de ranglijsten komt te staan in Google en andere zoekmachines. Wanneer je hier goed op wilt scoren kun je overwegen om een social media marketing bureau in te huren en Linkbuilding uit te besteden. Daarnaast kunnen rich snippets er ook voor zorgen dat je meer opvalt in de zoekresultaten.

Hoeveel concurrentie je bedrijf heeft in een bepaalde niche heeft ook invloed op hoe hoog je in de ranglijsten staat. Wanneer er veel concurrentie is is het namelijk veel moeilijker om te rangschikken dan wanneer er bijna geen concurrentie is.

Doe je zoekmachine optimalisatie op een natuurlijke manier.

Zorg ervoor dat je je website zo goed mogelijk bouwt of laat je website maken, als je zeker wilt weten dat dit goed gedaan wordt. En onderhoud je website ook goed. Probeer Google niet voor de gek te houden door bijvoorbeeld backlinks te kopen, want dit kan leiden tot sancties, maar kies voor een langetermijnstrategie. Wanneer je website van zeer hoge kwaliteit is zal hij steeds beter gaan rangschikken. Google wil namelijk haar gebruikers op de juiste plaats krijgen, omdat het haar missie is om alle informatie van de wereld te indexeren en dit universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.